donderdag 26 februari 2015

Linguine met zeevruchten 'al cartoccio'

Eten (en koken trouwens ook) doe je in Napels met al je zintuigen. Deze pasta met frutti di mare wordt klaargemaakt 'al cartoccio', oftewel 'in een pakketje', met de belangrijkste reden dat de geuren (en smaken trouwens ook) zich op deze manier dieper ontwikkelen. Het genot zit hem in het moment dat je het pakketje op je bord openvouwt en de geur vrijkomt. Die ervaring maakt dat je nog meer kunt genieten van deze pasta. Omdat wij met een grote groep waren werd de pasta in twee grote pakketten gemaakt en op tafel geserveerd, maar ik zou dus zeker adviseren om per persoon een pakketje te maken.

Benodigdheden (voor 4 personen):
- 300-400 gram verse vongole en mosselen (en als je die kunt krijgen: andere zeevruchten zoals scheermesjes en lupini)
- een of twee teentjes knoflook
- een handje zeer rijpe tomaatjes (hoeveel gaat om smaak en de soort tomaten; denk erom dat een paar tomaten de smaak van de zeevruchten versterkt terwijl teveel tomaten de smaak zal overheersen)
- 400 gram linguine of spaghetti
- krulpeterselie, fijngesneden
- bakpapier

Verwarm oven voor op 200 graden.

Zet ruim water voor de pasta op. Maak de mosselen schoon onder stromend water, en plaats ze zonder vocht in een kookpan met deksel. Zet op het vuur tot de mosselen opengaan. Giet de mosselen inclusief vrijgekomen kookvocht in een apart bord, gooi de lege helften weg en leg de helften met mosselvlees in een ander bord. Bewaar het kookvocht. Maak nu de vongole schoon van zand door ze hard in de wasbak te gooien. Spoel om met water. Plaats in dezelfde kookpan met deksel zonder vocht, zet op het vuur tot ze opengaan, en giet ze met het kookvocht in het lege bord. Gooi opnieuw de helften zonder vlees weg en plaats de gevulde helften bij de mosselen. Bewaar het kookvocht, want dit ga je gebruiken om de pasta smaak te geven. Snijd de tomaatjes in kwarten.

Pel de knoflook en sla plat. Verhit een flinke laag olijfolie in een grote koekenpan of wok en voeg de knoflook toe. Bak tot zij geurt en verwijder. Voeg nu de tomaten toe en laat samen met de olie op middelhoog vuur versmelten tot een saus. Als de saus droog lijkt te worden voeg je wat mosselvocht toe.
Voeg ondetussen de linguine toe aan het kokende water. Als de pasta bijna beetgaar is (niet te gaar koken want de pasta zal nog wat verder garen in de oven), gooi je de zeevruchten bij de saus met een flinke scheut kookvocht. Goed roeren. Zodra de pasta de juiste gaarheid heeft vermeng je dit met de saus in de koekenpan. Roer op hoog vuur goed door en voeg op het laatst de peterselie toe.

Knip vier flinke stukken bakpapier. Plaats een-vierde van de pasta in ieder stuk bakpapier en vouw dicht. Leg de pakketjes op een bakblik en zet in de voorverwarmde oven voor 5 minuten.


3 opmerkingen:

  1. Ziet er goed uit!

    En dan ga ik natuurlijk vragen, heb je ook een soortgelijk recept zonder zeevruchten? ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen pastarecept, maar wel dorade met een dun laagje aardappel 'al cartoccio', doen?

      Verwijderen
  2. Bestel verse vis en gerookte visspecialiteiten uit eigen rokerij. Via expreslevering direct gekoeld naar huis. Gewaarborgde kwaliteit. Koud geïsoleerde thermobox. Vis soorten: kabeljauw, dorade, zalm, tonijn en nog veel meer. #Fishtothepeople!

    ✭Vers garantie
    ✭Gekoeld geleverd
    ✭Dagvers verpakt
    ✭Gratis verzenden vanaf €35,-

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang €5 euro korting op je eerste bestelling! #Fishtothepeople!"

    BeantwoordenVerwijderen