Nu speel ik even vals, want dit is geen Napolitaans recept: Cartellate zijn typische kerstkoekjes uit Puglia. Ondanks dat Edda in Napels geboren is, maakt ze deze lekkernij ieder jaar omdat haar moeder van origine Pugliees is. Daar wordt het deeg na het frituren overgoten met Vincotto, dat is een wijn ingekookt tot een dikke, bitterzoete siroop. Omdat die drank buiten Puglia niet te verkrijgen is geef ik hier het recept met honing, maar ik denk dat je ook best zou kunnen experimenteren met onze Hollandse (appel)stroop.
Ingrediënten (voor 40 koekjes):
- 500 gram bloem
- een scheut olijfolie
- een glas witte wijn
- twee eetlepels suiker
- honing of (appel)stroop
- een scheut olijfolie
- een glas witte wijn
- twee eetlepels suiker
- honing of (appel)stroop
Bereiding:
Verwarm een glas witte wijn met twee glazen suiker, maar
laat niet koken. Stort 500 gram bloem op een werkvlak, maak een kuiltje en
giet er een scheut olijfolie in. Mix goed met je vingers. Maak een kuiltje en
voeg wat van de warme wijn toe, en meng goed door elkaar. Ga zo door tot alle wijn op is. Het deeg
moet elastisch aanvoelen. Verdeel in kleine bollen, ter grootte van een kleine
mandarijn. Rol het deeg met behulp van een pastamachine uit. Gebruik
eerst een grote stand en eindig op stand 6. Verdeel het deeg in dunne stroken
met behulp van een kartelmes. Vouw de eerste centimeter dubbel en druk aan, houd de volgende centimeter open en druk het deeg naar de bodem, herhaal tot het einde. Rol het dan voorzichtig op.
Laat de koekjes goed drogen op kamertemperatuur (ongeveer 24 uur). Frituur ze dan in zonnebloemolie tot zij krokant en goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier. Verwarm au-bain-marie honing of stroop, en sprenkel over de koekjes. Het zal zich gaan ophopen in de kleine kuiltjes. Ter decoratie gooien ze er kleine, gekleurde suikerbolletjes overheen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten