woensdag 17 december 2014

Alici Marinate al Limone & Alici Fritte

Ansjovis wordt in Nederland voornamelijk ingeblikt met olie en zout gebruikt. Jammer, want verse ansjovis is makkelijk te krijgen, niet duur, lekker, gezond en bovendien gemakkelijk te ontgraten. Om te testen of ze vers zijn houdt je het lijfje vast tussen duim en wijsvinger en knijp je: als het stevig aan voelt is de ansjovis vers. Deze twee zeer verschillende bereidingswijze met verse ansjovis in de hoofdrol zijn mijn favoriet. Alici Marinate all Limone zijn rauwe ansjovis gemarineerd in citroen, olijfolie, knoflook, peterselie en rode peper. Door het zuur van de citroenen wordt het visje heerlijk zacht en kun je hem inclusief velletje en het staartje opeten; hiervoor moet het wel een nacht in de koelkast hebben gestaan. Het gerecht wordt in restaurants vaak als onderdeel van antipasti met brood geserveerd. Gebruik het brood om de heerlijke marinade op te eten. Alici Fritti, ansjovis gewenteld in bloem en ei, en vervolgens gefrituurd in zonnebloemolie, worden als secondo gegeten met zoveel verse uitgeknepen citroen eroverheen als je wilt.

Handleiding ontgraten van ansjovis

Als je eenmaal weet hoe het moet is het een fluitje van een cent om een ansjovis schoon te maken. Pak de ansjovis met je linkerduim en wijsvinger beet bij het midden van het lijfje, terwijl je zijn kopje naar rechts houdt. Duw met de rechterduim en wijsvinger tussen het kopje en lijfje en trek de kop eraf. Gebruik de rechterwijsvinger vervolgens om de opening die is ontstaan bij het hoofd door te trekken naar het staartje. Er komen nu als het goed is ingewanden mee. Omdat je het staartje er aan moet houden, houd hem daar vast tussen rechterduim en wijsvinger en breek de graat tot daar af. Even omspoelen en het visje is klaar voor gebruik.

Voor de gemarineerde ansjovis:

- 500 gram verse ansjovis
- 2 uitgeperste citroenen
- extra vergine olijfolie
- 3 tenen knoflook in stukjes
- een gedroogde of een verse chilipeper, gebrokkeld of in ringetjes
- een paar takjes peterselie, fijngehakt

Pak een diepe schaal en leg er een laag verse ansjovis in. Sprenkel er olie en citroensap overheen, en strooi er wat knoflook, peper, peterselie en zout over. Herhaal tot alle ansjovis op is. Er moet dan een goede laag olie en citroensap in de schaal zitten, zoals op de foto.




Voor de gefrituurde ansjovis:

- 500 gram verse ansjovis
- bloem; in een bord vermengt met wat zout
- 2 eieren; losgeklopt in een ander bord

Wentel de visjes eerst door de bloem (let hierbij op dat je ze goed openvouwt) en vervolgens door het ei. Verhit de zonnebloemolie in een ruime koekenpan en frituur de visjes. Pas omkeren als de onderkant goed krokant is. Goed uit laten lekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten