Handleiding ontgraten van ansjovis
Als je eenmaal weet hoe het moet is het een fluitje van een
cent om een ansjovis schoon te maken. Pak de ansjovis met je linkerduim en
wijsvinger beet bij het midden van het lijfje, terwijl je zijn kopje naar
rechts houdt. Duw met de rechterduim en wijsvinger tussen het kopje en lijfje
en trek de kop eraf. Gebruik de rechterwijsvinger vervolgens om de opening die
is ontstaan bij het hoofd door te trekken naar het staartje. Er komen nu als
het goed is ingewanden mee. Omdat je het staartje er aan moet houden, houd hem daar vast tussen rechterduim en
wijsvinger en breek de graat tot daar af. Even omspoelen en het visje is klaar
voor gebruik.
Voor de gemarineerde ansjovis:
- 2 uitgeperste citroenen
- extra vergine olijfolie
- 3 tenen knoflook in stukjes
- een gedroogde of een verse chilipeper, gebrokkeld of in ringetjes
- een paar takjes peterselie, fijngehakt
Pak een diepe schaal en leg er een laag verse ansjovis in. Sprenkel
er olie en citroensap overheen, en strooi er wat knoflook, peper, peterselie en
zout over. Herhaal tot alle ansjovis op is. Er moet dan een goede laag olie en
citroensap in de schaal zitten, zoals op de foto.
Voor de gefrituurde ansjovis:
- 500 gram verse ansjovis
- bloem; in een bord vermengt met wat zout
- 2 eieren; losgeklopt in een ander bord
- bloem; in een bord vermengt met wat zout
- 2 eieren; losgeklopt in een ander bord
Wentel de visjes eerst door de bloem (let hierbij
op dat je ze goed openvouwt) en vervolgens door het ei. Verhit de
zonnebloemolie in een ruime koekenpan en frituur de visjes. Pas omkeren als de
onderkant goed krokant is. Goed uit laten lekken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten