Ingrediënten:
- 10 artisjokken
- 100 gram olijven
- 2 tenen knoflook
- 1 citroen
- extra vergine olijfolie
Voorbereiden:
Maak de artisjokken schoon door een aantal buitenste rijen met bladeren af te scheuren, zoals op de foto's hiernaast. Al het harde blad moet er af. Snijd het einde van het steeltje af (zo min mogelijk afsnijden, dit is een van de lekkerste delen van de artisjok).
Snijd met een mes de artisjok vanaf de bolling door. Voel aan de binnenkant van de artisjok: als dit nog prikt moet er nog meer afgesneden worden. De bovenkant gooi je weg. Schil vervolgens het steeltje. Snijd de artisjok in vieren, en verwijder het harige binnendeel. Plaats de artisjok-kwarten in de kom met water.
Bereiden:
Verhit een laagje olijfolie op middelhoog vuur in een pan met dikke bodem (een braadpan werkt goed). Voeg de geplette knoflook en de ontpitte olijven toe, en bak even aan. Gooi ondertussen de artisjokken in een vergiet, spoel nog even na, en laat kort uitlekken. Gooi nu de artisjokken in de pan en roer goed. Wat zout, een klein beetje water, deksel op de pan en op laag vuur gaar laten worden. Het duurt afhankelijk van de artisjok zo'n 30 minuten voordat ze gaar zijn. Houd het wel goed in de gaten; roer af en toe, en als het in de pan te droog wordt voeg je nog wat water bij. Ze zijn gaar als ze zacht zijn. Het kan voorkomen dat de buitenkant taai is en moeilijk door te bijten; dan weet je dat je de volgende keer wat meer bladeren aan de buitenkant weg moet scheuren.
Reactie kun je gewoon zo plaatsen. Daarvoor hoef je je niet aan te melden. Het ziet er goed uit!
BeantwoordenVerwijderen