maandag 17 november 2014

Torrone dei Morti

 Deze 'Torrone dei Morti' wordt in Napels traditioneel op 2 november, ter gelegenheid van Allerzielen, gegeten. Je vindt het in chocoladewinkels en koffiebars, maar alleen in oktober en november. Het resultaat heeft weinig te maken met de harde nougat-repen die óók Torrone heten en wij in Nederland wel kennen: deze 'feestvariant' is juist zacht en romig. Wij vulden onze Torrone van pure en witte chocolade met kastanjes (gekookt met rozemarijn), pistache- en walnoten en brokjes speculaas. Het recept hieronder is voor een gangbaardere vulling met hazelnoten, maar je kunt dus eigenlijk alle kanten op. Ze verkopen hier een speciale plastic vorm, maar met een kleine, onbeschadigde cakevorm moet het ook wel lukken om de Torrone er heel uit te krijgen.

Ingrediënten:

150 gram pure chocolade voor de buitenste laag
350 gram pure of melkchocolade voor de vulling
250 gram Nutella (in plaats van Crema Alba)
200 gram hazelnoten (of een mix van noten)

Bereidingswijze:

Smelt 150 gram pure chocolade au bain marie. Om de chocolade gelijkmatig te verdelen gebruik je een kwastje of, zoals op de foto, druppel je de gesmolten chocolade voorzichtig in de vorm terwijl je hem continu blijft draaien. Als de rand naar wens is zet je de vorm in de koelkast (1 uur) of vriezer (10 minuten).

Zodra de chocolade goed stijf is begin je met de vulling. Smelt de chocolade voor de vulling au bain marie. Plaats de kom van de pan met heet water zodra de chocolade volledig vloeibaar is, en roer de Nutella er goed doorheen. Roer vervolgens de noten door het mengsel en plaats het in de vorm. Plaats de Torrone opnieuw in de koeling (2 a 3 uur).

Is er nog ruimte over voor een laag chocolade? Zo niet, dan kun je deze stap overslaan. Ik had het wel, en het leek me wel mooi om de Torrone af te dekken met een laag van witte chocolade (200 gram, au bain marie gesmolten en daarna weer in de koelkast afgekoeld). Als alle lagen gestold zijn, kun je de Torrone uit de vorm halen. Keer hem om op een bord en beweeg de vorm voorzichtig tot hij er uit valt. Eet de Torrone als toetje, bij de koffie of gewoon voor de lekker tussendoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten