donderdag 6 november 2014

Zuppa d'orzo - Soep van granen, peulvruchten en groenten

Nu het ook hier in Napels wat kouder wordt, ruik je op iedere straathoek deze Zuppa d'orzo (gerst). De basis vormt een mix van granen en gedroogde peulvruchten naar keuze. Ik maakte het vanmiddag met borlottibonen, gele linzen en gerst, maar je kunt ook voor gort, cannellinibonen, zwarte ogenbonen, adzukibonen, kikkererwten, spliterwten en andere soorten linzen kiezen. De basis wordt aangevuld met verse groenten en kruiden. 

Vorm vooral het basisrecept om naar eigen smaak, zo kun je nadat de wortels, uien, selderij en knoflook zacht zijn, blokjes spek meebakken, nadat je de tomaten en kruiden in de pan hebt gegooid een in stukken gesneden Parmezaanse kaaskorst toevoegen en de laatste dertig minuten kun je in blokjes gesneden aardappelen of bijvoorbeeld knolraap meekoken. Ook restjes groenten of aardappels van de vorige dag kun je prima toevoegen. 







Basisingrediënten, voor een grote pan stevige maaltijdsoep (6 a 8 personen):
- 500 gram mix van granen en gedroogde peulvruchten; een avond van te voren in koud water gezet
- 1 liter groentenbouillon, zelf getrokken van wortels, selderij, ui, zout en zwarte peperkorrels
- een wortel, een stengel bleekselderij, een ui en twee teentjes knoflook, in kleine blokjes gesneden
- 400 gram verse tomaten in kleine stukjes, of een blik gepelde tomaten
- mix van verse kruiden, zoals laurier, rozemarijn, tijm, salie en oregano

Bereiding:
Fruit de stukjes wortel, bleekselderij, ui en knoflook op zeer laag vuur in een laagje olijfolie en met de deksel op de pan tot zij zacht zijn (zo'n 10 minuten). Zet het vuur wat hoger, en voeg de gewelde granen en peulvruchten toe en verwarm deze goed. Schenk dan de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Voeg de tomaten toe en de kruidenmix, en breng opnieuw aan de kook. Zet de pan vervolgens op het kleinste pitje en laat de peulvruchten met de deksel op de pan in één of anderhalf uur gaar koken. Roer af en toe: als de soep te droog wordt of gaat plakken aan de pan moet je er wat extra water bijgooien. Breng op smaak met peper en zout, en serveer met een flinke scheut extra vergine olijfolie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten